20 Ekim 2016 Perşembe

KÖYSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ BAŞLIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, "kentsel dönüşüm" uygulamaları ile birlikte köylerde de sağlıksız ve kimliksiz yapıların ortadan kaldırılarak, yöresel mimari ile geleneksel köy yaşamının birleştirileceği "Kırsal(Köysel) Dönüşüm" çalışmaları başlatmaya hazırlanıyor.

Bakanlık Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce başlatılması planlanan "Kırsal (Köysel) Dönüşüm Projesi" ile yöresel mimarinin ön plana çıkarıldığı örnek köylerin oluşturulması hedefleniyor.

Bakanlık, bu kapsamda öncelikli olarak "yerel malzeme kullanımını teşvik eden yöresel yapı projeleri" geliştirilmesi hedefleniyor. Yöresel dokuyu dikkate alan köylerin inşasında rehber niteliğinde olacak bu çalışmayla Türkiye'de yöresel mimariye olan ilgi ve hassasiyetin artırılması amaçlanıyor.

YÖRESEL MİMARİ

Köylerdeki yeni yapıların; bölgenin yöresel dokusunu ve yöre halkının kültürel özelliklerini yansıtacak, doğal şartlara, arazi yapısına, yaşam koşullarına ve alışkanlıklarına uygun inşa edilmesi planlanıyor.

Yerel malzeme kullanımını teşvik eden yöresel yapılara ilişkin örnek projelerin oluşturulmasıyla "Kırsal (Köysel) Dönüşüm" çalışmaları da başlatılmış olacak.

Bu kapsamda Bakanlık tarafından köy gelişim alanı, köy nakil ve toplulaştırmasına yönelik uygulamalar çerçevesinde proje için ilk köyler belirlenecek.

KAYNAK:AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder